CARTOFUL – inamic al siluetei ?

images

CARTOFUL – inamic al siluetei ?

Cartoful a venit în Europa sub numele de papas, după anul 1500, datorită spaniolilor. Fiind un aliment rezistent și foarte ușor de preparat, acesta a câștigat rapid popularitate, cu toate că în unele țări a fost interzis, fiind asociat cu declanșarea anumitor boli grave și utilizat doar ca plantă ornamentală.

Îl putem prepara în diferite variante, dar cu diferite consecințe:
– fiert sau copt, în coajă, varianta cea mai sigură pentru siluetă, un cartof mediu furnizând 80 de calorii, neavând nici un gram de grăsime;
– prăjit, același cartof mediu îmbogățindu-și considerabil aportul caloric la 300 de calorii și 15 grame de grăsime, iar vitaminele acestuia reducându-se la jumătate;
– chipsurile, ajunse vedete din dorința unui bucătar de a mulțumi un client mofturos, ajungând la 450 de calorii și 40 de grame de grăsime.

Cartoful ne oferă o serie largă de beneficii, însă trebuie consumat cu măsură.

– conține vitamina C în cantitate destul de mare, un cartof mediu furnizând până la 20% din necesarul de vitamina C al corpului. Deasemenea conține și vitamine din grupul B, potasiu, magneziu și zinc.
– sucul de cartofi face minuni în cazul ulcerului;
– se recomandă consumul în cantități mici alături de carne deoarece neutralizează aciditatea acesteia;
– asocierea acestuia cu proteinele din carne, pește, ouă și brânză crește conversia triptofan-serotonină, și dă senzația de bună dispoziție, relaxare, optimism și bucurie;
– chiar dacă au un indice glicemic ridicat, peste 70, aceștia îngrașă doar dacă sunt consumați în cantitate mare.

În concluzie, nu ocoliți consumul de cartofi, însă cu moderație, și evitați cartofii înverziți sau încolțiți deoarece conțin solanină, o substanță toxică, cu gust amar, ce provoacă intoxicații.

 

by ELSA CARAGIA – nutritionist

ABOUT AUTHOR

NO COMMENTS

GIVE A REPLY