OUL – aliment controversat

images

OUL – aliment controversat

Oul – doar 90 de calorii
Oul ajuta la menținerea greutății!

Oul este un aliment cu un raport scăzut de calorii, iar medicii nutriționiști îl recomandă în regimurile de slăbire. Ouăle creeaza o senzație de sațietate, iar cu un aliment bogat în proteine, pierzi mai puțin din masa musculară și mai mult din masa de grăsime în timpul unei cure de slăbire.

Oul conține toți cei opt aminoacizi esențiali și proteine de înaltă calitate. În acest aliment se găsesc toate substanțele necesare dezvoltării copiilor și adolescenților, precum și menținerii stării de sănătate a adulților.

Proteinele din ou sunt mai bine folosite de organism decât proteinele din carne datorită bogăției în minerale și vitamine. Acest aliment este unul dintre puținele surse alimentare de vitamina D, care este necesară pentru absorbția calciului din alimente și fixarea lui în oase.
Chiar dacă cea mai mare parte din vitamina D se produce în organism sub acțiunea razelor solare, copiii, persoanele în vârstă și femeile însărcinate au nevoie de cantități crescute de vitamina D, astfel că oul este sursa ideală, mai ales că în scurt timp razele soarelui vor fi acoperite de nori.

Datorită conținutului bogat de vitamine B6, B12 și folati, oul asigură menținerea sănătății sistemului nervos. În plus, protejează vasele de sânge prin proprietățile antioxidante conferite de seleniu și vitamina E.

Deși este un aliment esențial pentru menținerea sănătății, oul are și părți rele. Asfel, gălbenușul conține mult colesterol, însă acesta nu determină creșterea colesterolului sanguin la persoanele sănătoase. Cei care au colesterolul crescut ar fi bine să nu consume mai mult de un ou pe săptămâna. Pentru ei, cât și pentru cei care vor să reducă numărul caloriilor și al grăsimilor, varianta de omletă din albușuri, fără ulei, este cea mai bună. Albușul are în medie 15 kilocalorii, în timp ce un gălbenuș conține aproximativ 75 de kilocalorii.

 

by ELSA CARAGIA- nutritionist

ABOUT AUTHOR

NO COMMENTS

GIVE A REPLY