TONUL – pestele preferat

images

TONUL – pestele preferat

Tonul este unul din peștii ce se mișcă necontenit, atingând o viteză de peste 70 km/h. Din păcate, populația de ton roșu a scăzut cu 96% în ultimele decenii, din cauza pescuitului excesiv. Ecologiștii cer aplicarea unor restricții la pescuitul de ton, pentru a salva specia din Oceanul Atlantic, Pacific și Marea Mediterană, însă, fiind vândut la un preț foarte ridicat, acestea se aplică destul de greu.

Din punct de vedere nutrițional, tonul este un pește slab, cu puține calorii, ce ne ajută întotdeauna, cu succes, în lupta cu kilogramele în plus. Consumând o porție de ton de 200 de grame, aducem un aport caloric de doar 200 de calorii, însă doar consumat crud, la grătar, sau conservat în suc propriu, în timp ce o conservă de ton în ulei, îi dublează acestuia numărul de calorii și îi crește semnificativ procentajul de grăsime. Tonul este, deasemenea și o sursă importantă de acizi Omega 3, acid folic și vitamina D.
Gustul delicat al tonului, încadrarea lui în categoria peștilor „fără oase” și acel ceva aristocratic al lui, mă face
să îl clasez în topul preferințelor mele.

Varianta de preparare a tonului, la recomandarea lui Gordon Ramsay, spune că avem nevoie de bucăți de ton de circa 200 g și de 2 cm grosime, sare de mare, piper negru proaspăt măcinat, 1 linguriță de semințe de coriandru, măcinate ușor și 1 lingură de ulei de măsline. Bucățile de ton se asezonează cu sare și piper și se acoperă pe o singură față cu o crustă de semințe de coriandru. Încingem o tigaie, punem în ea ulei de măsline și rumenim bucățile de ton două minute pe fiecare parte. Le mutăm pe un platou cald, le acoperim cu folie și le lăsăm să se odihnească preț de câteva minute

 

by ELSA CARAGIA – nutritionist

ABOUT AUTHOR

NO COMMENTS

GIVE A REPLY